Akvarium fisk akvariefisk logo tropisk fisk ciklid akvarium
Menu

Sätta Upp
Kemi
pH
Nybörjarfiskar
Revakvarier
Utrustning
·Proteinskummare

Djur:
Anemoner
· Kolonianemoner
Blennider
Clownfisk
Drakfiskar
Fjärilsfiskar
Frökenfiskar
· Domino Damsel
· Blå Frökenfisk
Hajar
Huggkräftor
Kejsarfiskar
Kirurgfiskar
Korallväktare
Mandarinfisk
Maneter
Mjukkoraller
Muränor
Nakensnäckor
Putsarräkor
Sjögurkor
Sjöhästar
Sjöstjärnor
Smörbultar
Snäckor
Stenkoraller
Svampar
Tryckare

Hajar


Hajar

Såvida du inte råkar äga ett gigantiskt marint akvarium i stil med de offentliga akvarier som sköts av museum eller zoologiska institutioner, är de allra flesta stora och välkända hajarter en dålig idé. Även om du skulle lyckas trycka ned en ung haj i ett stort hobbyakvarium skulle den inte må bra där. Det finns dock några mindre hajarter som kan gå att hålla även som hobbyakvarist. Även här krävs det dock ett stort akvarium, och omfattande tidigare erfarenhet av saltvattensakvarier är definitivt rekommenderad. Det är också viktigt att läsa på ordentligt om den haj du funderar på att hålla eftersom de olika hajarterna varierar mycket både vad gäller storlek och krav.

Tyvärr är det fortfarande många som skaffar sig hajar för att ha något imponerande att visa upp och inte bryr sig särskilt mycket om hajens välbefinnande. En haj kan må bra och leva länge i ett akvarium, men bara om den hamnar hos en akvarist som är beredd att ägna den mycket tid, läsa på om hur den bör skötas och se till att den alltid har ett tillräckligt stort akvarium att bo i. 

Ett exempel på förhållandevis små hajarter är de åtta medlemmarna av släktet Heterodontus. Dessa bottenlevande hajar blir inte större än 1,5 meter. Alla Heterodontus hajar har giftiga taggar i ryggfenorna, något som är viktigt att komma ihåg när man hanterar dem. Alla Heterodontus hajar räknas som svårskötta och är inte lämpliga för nybörjare.

En av de vanligast hållna Heterodontus arterna är Heterodontus zebra som inte blir längre än 125 centimeter och kan hållas i ett 5000 liters akvarium. Även ett så stort akvarium kan dock visa sig vara för litet för att hajen ska må bra, och ännu större akvarium rekommenderas. Den här hajen trivs där vattnet är kallare än i ett tropiskt akvarium, 16-20°C är idealt. Du kan mata Heterodontus zebra med musslor, krabbor och liknande mat.

En annan hajart som hålls av saltvattensakvarister är Chiloscyllium punctatum, den Brunbandade bambuhajen (Brownbanded Bamboo Shark). Den är även känd som Brownbanded Catshark, eftersom den har utväxter kring munnen som påminner om morrhåren på en katt. Kroppen är gräddvit och dekorerad med breda band i brunt eller svart. Ibland finns det stora bruna fläckar mellan banden. Den här hajen hör hemma i

En brunbandad bambu haj växer sig sällan större än 100 cm och tillbringar större delen av sin tid på bottnen. Precis som med Heterodontus zebra rekommenderas ett stort akvarium, minst 5000 liter, helst större. Brunbandad bambu haj är aggressiv, räknas inte som revkompatibel och behöver mycket svängrum i akvariet. Grova substrat är inte bra, eftersom den brunbandade bambuhajen kan skrapa upp magen. Sand är idealt eftersom det påminner om dess naturliga miljö.

Vattentemperaturen bör hållas mellan 22 och 25.5 ºC. Rekommenderat sg. är 1.020-1.025 och pH-värdet bör ligga på 8.1-8.4. Brunbandad bambu haj kan vara svår att få att äta i akvariet. Små bitar av rengjord bläckfisk kan ibland fungera för att locka den till att äta. Räkor kan också fungera bra. När du väl fått hajen att börja äta brukar den ofta mumsa i sig vilka skaldjur som helst. Använd aldrig kopparbaserad medicin i ett akvarium där du håller Brunbandad bambu haj.

_________________________________________________________________________________

Kakpolicy

Privacy policy för anonser Copyright akvariefisk.com 2006
Populära Akvariefiskar

Ciklider
Afrikansk fjärilsciklid
Altumskalar
Auratus ciklid
Benga ciklid
Blå ciklid
Blå delfinciklid
Blå orkide ciklid
Boliviansk fjärilsciklid
Cynotilapia afra
Demasoni ciklid
Eldbuk
Fjärilsciklid
Grön diskus
Gul (Golden) labidochromis
Gul dvärgciklid
Guldsömsciklid
Heckel
Jack Dempsey
Kakadua ciklid
Lamprologus - Mångbandad snäcklekare
Mari Gold
Nyckelhålsciklid
Palettciklid
Pandaciklid
Papegojciklid
Påfågelciklid
Regnbågsciklid
Röd dvärgciklid
Röd juvelciklid
Rödzebra
Sajica ciklid
Saulos ciklid
Skalar
Zebraciklid

Malar
Ancistrus mal
Bulldog mal
Clown pleco
Fläckig pansarmal
Hajmal
Jätteancistrus
Leopard acanthicus
Metallpansarmal
Plecostomus mal
Prickig knorrmal
Randig pleco
Royal pleco
Segelfenspleco
Silverhajmal
Skäggnosmal
Vitprickig taggmal
Xingu Ancistrus
Zebra pleco

Tetror
Blodfenstetra
Glödbandstetra
Kardinaltetra
Koppartetra
Neontetra
Piraya
Rosentetra
Sorgmanteltetra
Svart neontetra

Labyrintfiskar
Blå gurami
Dvärggurami
Fredlig Kampfisk
Guldgurami
Honungsgurami
Marmorgurami
Mosaikgurami
Paradisgurami
Siamesisk kampfisk

Levandefödare
Black Molly
Guppy
Platy
Segelfensmolly
Svärdbärare

Barber
Eldstjärt
Guldfisk
Kardinalfisk
Kilfläcksrasbora
Koi
Kopparbarb
Mässingsbarb
Praktbarb
Silverhaj
Tigerbarb
Zebrafisk

Andra Fiskar
Black ghost knivfisk
Dvärgotocinclus
Grön kulfisk
Jätteormhuvudsfisk
Kuhlii ål
Pakistanbotia
Praktbotia
Randig otocinclus
Siamesisk algätare
Sterlett
Motoro Stingrocka
Tigerbotia